4 stycznia 2024
DOBRY POSIŁEK W SZPITALU 04.01.2024R.
03.01 ŚRODA | 04.01 CZWARTEK | 05.01 PIĄTEK | |
ŚNIADANIE | Ryż na mleku (350ml) (GLU,MLE) Chleb pszenno-razowy(130g)(GLU) Margaryna miękka(15g) (MLE) Szynkowa extra (60g) (GLU,SOJ,MLE) Sałata z sosem winegret (50g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml)(MLE) | Płatki żytnie na mleku (350ml) (GLU,MLE) Chleb pszenno-razowy(130g)(GLU) Margaryna miękka(15g) (MLE) Pasztet drobiowy pieczony (60g) (GLU,JAJ,SOJ,MLE) Ogórek kiszony (50g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml)(MLE) | Makaron na mleku (350ml) (GLU,MLE) Chleb pszenno-razowy(130g)(GLU) Margaryna miękka(15g) (MLE) Pasta twarogowa z warzywami (80g) (MLE) Pomidor (50g) Herbata (250ml) |
OBIAD | Zupa pomidorowa z makaronem (350ml) (GLU,MLE,SEL) | Krupnik z kaszą jęczmienną (350ml)(GLU,MLE,SEL) | Barszcz czerwony z ziemniakami (350ml)(GLU,SEL) |
Pieczeń w sosie beszamelowym (160g) (GLU,JAJ,MLE) Surówka wielowarzywna (130g) Ziemniaki (200g) Kompot z mrożonych owoców (200ml) | Udko drobiowe w sosie własnym (160g)(GLU,MLE) Buraczki wiórki z olejem(130g) Ziemniaki (200g) Kompot z mrożonych owoców (200ml) | Kotlet z ryby gotowany w jarzynach (GLU60g) (GLU,RYB) Surówka z kapusty kiszonej i jabłka (130g) Ziemniaki (200g) Kompot z mrożonych owoców (200ml) | |
KOLACJA | Chleb pszenno-razowy (130g) (GLU) Margaryna miękka(15g) (MLE) Polędwica drobiowa (60g) (GLU,SOJ) Pomidor (50g) Herbata (250ml) | Chleb pszenno-razowy(130g) (GLU) Margaryna miękka(15g) (MLE) Miodowa z piersią (60g) (GLU,MLE,SEL) Surówka z marchwi i selera (50g) (SEL) Sałata (10g) Herbata (250ml) | Chleb pszenno-razowy(130g) (GLU) Margaryna miękka(15g) (MLE) Pasta jajeczna (70g) (JAJ,MLE,GLU) Ogórek kiszony ze szczypiorkiem (50g) Sałata (10g) Herbata (250ml) |
Posiłek nocny | Maślanka 150 ml 90 kcal | Banan 1 szt 90 kcal | Kiwi 1 szt 60 kcal |
ENERGIA | E:2237kcal B:84g T:60g w tym nasycone: 15g W:366g Błonnik: 35g Sól: 13g | E:2519kcal B:65g T:85g w tym nasycone: 15g W:314g Błonnik 30g Sól: 10g | E:2256kcal B:86g T:55g w tym nasycone: 18g W:336g Błonnik 36g Sól: 12g |
Dieta podstawowa
ALERGENY: GLUTEN; JAJA i produkty pochodne; RYBY i produkty pochodne; SOJA i produkty pochodne; MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą); SELER i produkty pochodne; GORCZYCA i produkty pochodne
Obiad - dieta podstawowa
Krupnik z kaszą jęczmienną (350ml)(GLU,MLE,SEL)
Udko drobiowe duszone w sosie własnym (160g)(GLU,MLE)
Buraczki wiórki (130g)
Ziemniaki (200g)
Kompot z mrożonych owoców (200ml)
Kolacja- dieta łatwostrawna
Bułka pszenna (130g) (GLU PSZE)
Margaryna miękka(15g) 61% tł. (MLE)
wędlina miodowa z piersią drobiową (60g) (GLU,MLE,SEL)
surówka z marchwi i selera z olejem (50g) (SEL)
Sałata (10g)
Herbata (250ml)
Posiłek wieczorny banan 1 szt