DOBRY POSIŁEK W SZPITALU 08.01.2024R.
Z dniem 29 grudnia 2024 r. WSZPZOZ Gostynin-Zalesie przystąpił do programu pilotażowego na mocy Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023r.„Dobry posiłek w szpitalu” w sprawie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia w szpitalach.
Śniadanie - dieta podstawowa
Ryż na mleku (350ml) (MLE)
Pieczywo razowe (50g) (GLUPSZ)
Pieczywo pszenne (80g) (GLUPSZ)
Margaryna miękka 61%tł.(10g)(MLE)
Schab pieczony (60g) (GLU PSZ,SOJ)
Ćwikła z jabłkiem (50g)
Sałata (liść)
Herbata (250ml)
Obiad - dieta lekkostrawna
Zupa ziemniaczana (400ml)(GLU PSZ, MLE, SEL )
Pierogi leniwe z masłem (250g) (GLU PSZ, MLE)
Surówka z marchwi z olejem(130g)
Kompot z owoców leśnych z cukrem 10g(250ml)